Britse man overlijdt in de drukte na behalen top Mount Everest
De 44-jarige Brit Robin Fisher is zaterdag de tiende bergbeklimmer geworden die op Mount Everest is omgekomen tijdens dit klimseizoen. Hij werd ziek tijdens het afdalen. Het is het hoogste aantal doden op de berg sinds 2015. Toen eiste een lawine negentien levens.
Deze keer is het probleem niet lawines, sneeuwstormen of harde wind, maar te veel bergbeklimmers. Vooral te veel mensen met onvoldoende ervaring, aldus ervaren klimmers. Sommige klimmers weten niet eens hoe ze stijgijzers, een soort overschoen voorzien van pinnen, moeten aandoen, zeggen Sherpa-gidsen.
Nepal heeft geen strenge regels voor wie Mount Everest mag beklimmen en dat schept problemen. "Je moet je kwalificeren om de Iron Man te doen. Je moet je kwalificeren om de marathon van New York te lopen", zegt beroemde schrijver en bergklimmer Alan Arnette in een interview met The New York Times. "Maar je hoeft je niet te kwalificeren om de hoogste berg ter wereld te beklimmen?"
Wachten hielp niet
De overleden Robin Fisher maakte zich grote zorgen over de drukte. Enkele dagen voor zijn dood, schreef hij op Instagram dat hij hoopte op de dag van zijn beklimming de drukte te kunnen ontwijken.
"Met een enkele route naar de top zouden vertragingen veroorzaakt door te veel mensen fataal kunnen zijn, dus ik heb goede hoop dat mijn besluit om op de 25e te gaan, betekent dat er minder mensen zijn. Tenzij iedereen hetzelfde wachtspel speelt."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
'Duwen en trekken'
Er zijn ook niet echt beperkingen in hoeveel mensen de berg op mogen. De Nepalese overheid heeft voor dit klimseizoen al 381 vergunningen uitgegeven, terwijl er slechts weinig dagen zijn dat de berg veilig beklommen kan worden. "Men gaat massaal de berg op bij mooi weer", vertelde voorzitter Robin Baks van de Nederlandse Klimvereniging (NKBV) eerder aan RTL Nieuws.
Vorige week stond er zelfs een file op de top van de Mount Everest. Een Nederlandse klimmer vertelde afgelopen week dat het vanwege de drukte 'echt duwen en trekken' was boven op de berg. Wachten is gevaarlijk want de zuurstofvoorraad kan hierdoor opraken. Klimmers kunnen ook last krijgen van hoogteziekte of zelfs bevriezen.
'Niet alleen drukte'
Volgens de directeur van het toerismebureau van Nepal zijn de doden niet alleen te wijten aan de drukte. Het weer heeft ook geleid tot het overlijden van de alpinisten zei directeur Dandu Raj Ghimire in een interview met de BBC. Volgens Ghimire was het door de korte periodes van gunstig weer drukker dan verwacht.
Ook zijn er volgens hem niet tien klimmers om het leven gekomen, zoals de autoriteiten zeggen, maar slechts acht.
Bucketlistberg
Net als veel andere experts is Baks kritisch over de vercommercialisering van Mount Everest: "Je betaalt 40.000 tot 60.000 dollar en dan staat alles voor je klaar. De idioterie slaat toe. Er worden zelfs tentenkampen ingericht met verwarming. Dan is de Everest niet zo interessant. Het is steeds meer een bucketlistberg."