'Zelf drank meenemen'

Britten woest op premier Boris Johnson om lockdownfeestje

Door Julius Patty··Aangepast:
© Zuma PressBritten woest op premier Boris Johnson om lockdownfeestje
RTL

Voor de zoveelste keer ligt de Britse premier Boris Johnson onder vuur. En alweer is dat vanwege een zogenaamd lockdownfeestje. Volgens het Britse ITV kwam er in het voorjaar van 2020 in de tuin van Downing Street 10 zo’n veertig mensen bijeen voor een borrel.

Het ging om een 'bring your own booze'-feestje, oftewel: neem je eigen drankjes mee. Dat is wat op de uitnodiging stond. Locatie: de tuin van Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier. Datum: 20 mei 2020, midden in de eerste lockdown. Reden: het mooie weer.

De uitnodiging werd door het secretariaat verzonden en is in handen van de tv-zender ITV. "Na een enorm drukke periode zou het leuk zijn om gebruik te maken van het mooie weer in de tuin van Downing Street 10. Jullie zijn vanavond vanaf 18.00 uur welkom", is te lezen.

Buurlanden versoepelen regels quarantaine, Nederland houdt voet bij stuk
Lees ook

Buurlanden versoepelen regels quarantaine, Nederland houdt voet bij stuk

De datum ligt gevoelig: op 20 mei 2020 waren de maatregelen in het Verenigd Koninkrijk zeer streng. Zelfs buiten mocht je maar afspreken met één ander persoon. Toch werd de uitnodiging naar honderd mensen verstuurd. Zo'n veertig kwamen er uiteindelijk opdagen.

Deuk in imago

Volgens ITV waren Boris Johnson en zijn vrouw Carrie er ook bij. Het is niet bekend of zij de initiatiefnemers waren en zelf willen ze er niets over kwijt.

Hoe dan ook betekent het opnieuw een flinke deuk in het imago van premier Johnson. Er zijn intussen berichten en beelden naar buitengekomen van verschillende lockdownfeestjes. Vergelijkbare borrels in de tuin bijvoorbeeld, maar ook van een kerstfeestje.

Vorig jaar zou op Downing Street 10, ook tijdens een lockdown, een kerstborrel zijn georganiseerd waarbij de coronamaatregelen zouden zijn geschonden. Op uitgelekte beelden was te zien dat er een oefenpersconferentie werd gehouden, mochten er vragen komen over de reden van de bijeenkomst.

Virtuele kerstquiz

Even later dook een foto op van Johnson die meedeed aan een virtuele kerstquiz. Daarbij zat hij tussen twee andere stafleden. "Je mag geen kerstlunch of -feest op het werk houden, aangezien dat vooral een sociale activiteit is en daardoor niet toegestaan", stond letterlijk in de regels van zijn eigen regering.

Nu komt daar dus nog een tuinfeestje bij. "Maar de Britten zijn niet geschokt", zegt correspondent Anne Saenen. "Ze hebben al vaker gezien hoe wordt omgegaan met feestjes en met personeel van Downing Street 10."

Andere regels voor premier?

Maar dat ze niet geschokt zijn, betekent niet dat ze geen boosheid voelen. "Ze staan op hun achterste benen en voelen zich voor dom gehouden. Lange tijd hielden de Britten zich keurig aan de regels. Ze hebben nu een gevoel van: wij hebben geluisterd, maar blijkbaar was dat niet nodig, want Downing Street 10 houdt er andere regels op na", zegt Saenen.

De Engelse Chris Cadby maakte in het voorjaar van 2020 met eigen ogen mee hoe hard corona in Groot-Brittannië toesloeg: 

De Engelse Chris Cadby verloor binnen een paar weken zijn schoonmoeder en zijn vrouw. Hij bleef achter met hun zoontje van zeven jaar oud, die zich afvroeg wie de volgende werd.

"Ook zijn er Britten die tijdens de strenge lockdown werden beboet", zegt Saenen. "Voor bijvoorbeeld het niet-dragen van een mondkapje of andere coronaregels. En dan zien die mensen nu dat er feestjes worden gegeven bij de ambtswoning van de premier."

Politicus in tranen

Veel Britten zijn niet alleen boos, maar ook emotioneel. Bijvoorbeeld de politici in het Lagerhuis. Jim Shannon van de Democratic Unionist Party barstte in tranen uit toen hij vertelde dat zijn schoonmoeder was overleden aan de gevolgen van corona. In totale eenzaamheid, want niemand mocht in die tijd bij haar zijn.

Politicus Shannon heeft het lastig als hij vertelt over zijn overleden schoonmoeder.© Alamy Limited
Politicus Shannon heeft het lastig als hij vertelt over zijn overleden schoonmoeder.

Maar ook buiten de politiek reageren mensen emotioneel. Leke Babalola laat aan de BBC weten niet bij de begrafenis van zijn stiefvader te zijn geweest vanwege de toenmalige beperkingen. Hij is woedend dat Downing Street 10 zich niet hield aan de regels die het zelf had opgesteld.

Geen knuffel

En dan is er nog het verhaal van Hannah Brady. Bij het tv-programma Wigan Today vertelde ze dat ze, op de dag van het tuinfeestje, de overlijdensakte van haar vader ondertekende. Hij overleed vier dagen daarvoor aan corona. "We konden door de regels niet eens een knuffel krijgen van mensen die ons wilden troosten", zei Brady.

"Het is niet te geloven dat Boris Johnson op hetzelfde moment aan het genieten was van het weer. Is er een erger voorbeeld denkbaar van een regel voor de één en een andere regel voor de ander?"

"Het erge is dat ik in september bij Johnson was en hem vertelde over mijn vader. Hij zei dat hij alles had gedaan om mijn vader te beschermen. Dat hij heeft staan feesten, maakt me kotsmisselijk", zei Brady.

Positie Johnson

Maar wat betekent dit nu voor Johnsons positie? Waarschijnlijk niet heel veel. "Er zijn maar twee opties voor opstappen", zegt correspondent Saenen. "Of hij doet dat zelf, of 54 van zijn partijgenoten laten in een brief weten het vertrouwen in hem op te zeggen. De kans dat dat gebeurt, is heel erg klein." Wel komt er een onderzoek naar het tuinfeestje van mei 2020.

Lees meer over
Boris JohnsonAnne SaenenCoronamaatregelenCoronadodenCoronabesmettingenGroot-Brittannië