Oekraïense aanvallen gemeld in Koersk: 'Rusland krijgt wat het verdient'

Volgens de Oekraïense president Zelensky hebben de Russische en Noord Koreaanse troepen zware verliezen geleden in Koersk; de Russische regio waar Oekraïne afgelopen zomer met een verrassingsaanval binnenviel. Wat is daar aan de hand?
Zaterdagavond meldde Zelensky dat er bij gevechten in de buurt van het plaatsje Makhnovka in die regio 'tot wel een bataljon' aan Noord-Koreaanse en Russische soldaten is gesneuveld. "Dit is betekenisvol", voegde de president eraan toe. Details gaf hij niet, maar in een bataljon zitten gebruikelijk honderden mensen.
En ook gisteren werd er over Koersk gesproken: het Oekraïense hoofd van het Centrum voor Desinformatiebestrijding meldt dat Oekraïne in verschillende richtingen aanvallen heeft uitgevoerd. De Russen zouden door de aanvallen zijn verrast. Het land 'krijgt wat het verdient', schreef de presidentiële stafchef gisteren op Telegram.
Ook Moskou meldt gevechten in Koersk en spreekt onder meer over een 'Oekraïense tegenaanval' in de richting van het plaatsje Berdin. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat ze de Oekraïense strijdkrachten aan het terugdringen zijn, maar berichten van sommige Russische militaire bloggers suggereren dat de Russische kant onder zware druk staat.

Offensief
Hoe het er echt aan toe gaat in Koersk, is nog moeilijk te zeggen, maar: "Het lijkt er wel op dat de Oekraïners een nieuw offensief beginnen, daar in het oosten van het veroverde gebied", zegt defensiespecialist Patrick Bolder van de HCSS.
Al sinds de inval van begin augustus hebben Oekraïners een deel van Koersk in handen. "Maar dat veroverde gebied is sindsdien wel een stuk kleiner geworden", legt hij uit. Russen hebben de Oekraïners teruggedrongen. "Ongeveer de helft van het veroverde gebied is nu nog over."
Het gebied kan waardevol zijn voor Oekraïne. "Het is het ultieme ruilmiddel", zegt Bolder. "Als er een bestand zou komen, kan het geruild worden voor gebied dat Rusland veroverd heeft. Oekraïne kan ermee vanuit een positie van macht onderhandelen."
Ook voormalig commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif benadrukt die waarde. "De oorlog wordt zo naar Rusland gehaald. Daarnaast is er een symbolische waarde", zegt hij, vanwege de tankslag om Koersk in de Tweede Wereldoorlog tussen Duitsland en de Sovjet-Unie. "Daarom wil Poetin het graag terug."
Grote verliezen
Maar wat we nu zien, is volgens hem geen nieuw Oekraïens offensief: "Maar tijdelijke en plaatselijke tegenaanvallen, in eerste instantie niet bedoeld om terrein te winnen, maar om de vijand uit te schakelen na een mislukte aanval."
Dat er veel Russen en Noord-Koreanen in Koersk zouden zijn gesneuveld, zou dan ook meer te maken hebben met de sterke verdediging van Oekraïne en het onvermogen van de Russische en Noord-Koreaanse troepen in Koersk.
"Poetin had eigenlijk als doel om vóór het nieuwe jaar Koersk terug te veroveren. Dat is niet gelukt", zegt de Kruif. Wel zijn er veel troepen naar Koersk gestuurd. "Dat zijn dan niet de troepen die vechten in de Donbas, maar troepen met minder ervaring. En de troepen uit Noord-Korea."
Zij staan op hun beurt tegenover de goed voorbereide verdediging aan Oekraïense kant, met veel gevechtservaring. De Kruif: "Het front in Koersk is daarmee niet écht bewogen, maar er zijn dus wel grote verliezen geleden."
Noord-Koreaanse slachtoffers
Zelensky sprak vorige week ook al over veel Koreaanse slachtoffers. Hij beweert dat ze geen bescherming krijgen van de Russen, met wie ze vechten. Ook zouden de Noord-Koreanen extreme maatregelen nemen om niet door Oekraïeners gevangen genomen te worden. Ze zouden in sommige gevallen zelfs worden neergeschoten door hun eigen troepen.
"Dat ze van de Russen geen bescherming krijgen, zou me niks verbazen, maar bevestigen kan ik het niet", zegt hoogleraar Koreastudies Remco Breuker. "Het is na al die weken nog altijd erg onduidelijk wat de gemiddelde Noord-Koreaanse soldaat meemaakt in Rusland. Alle informatie komt via Rusland en Oekraïne, en dat hoeft niet te stroken met wat er echt is gebeurd."