We kopen minder drankjes in blik, fles in opmars: 'Beter voor milieu'
Sinds vorig jaar mei, nadat statiegeld op blikjes werd ingevoerd, zijn we relatief minder bier en frisdrank uit blik gaan drinken en juist meer uit statiegeldflesjes, zowel van glas als plastic. En dat is beter voor het milieu.
Vorig jaar mei zat nog een kleine 44 procent van de hoeveelheid bier die we in supermarkten kochten in een blikje. Maar dat aandeel is sindsdien gedaald, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau NielsenIQ. Eind juli was het nog ruim 40 procent.
Het lijkt om een kleine afname te gaan, maar als je naar het volume kijkt, dan is er volgens NielsenIQ sprake van een afname van bijna 48 miljoen liter (14 procent). De totale hoeveelheid bier die we kochten in de supermarkt nam ook af, maar die daling was kleiner.
Ook frisdrank zijn we relatief minder gaan kopen in blik: een afname van 21,7 procent naar 20 procent van alle frisdrank die in juli in supermarkten werd verkocht.
Bierflesjes zijn in ons land zijn van glas. Als frisdrank in flessen zit, dan zijn die flessen meestal van plastic. Waarom de consument blikjes of flesjes van glas of plastic kopen, heeft NielsenIQ niet onderzocht.
Glas met statiegeld is beste
Dat we relatief minder drank in blik zijn gaan kopen en meer uit glas en plastic is voor het milieu in ieder geval een goede ontwikkeling.
In principe is glas met statiegeld voor het milieu de beste keuze, zegt woordvoerder Nicolien van Loon van Milieu Centraal, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie over duurzaam leven. Daarbij gaat ze er vanuit dat een statiegeldfles niet na één keer gebruikt te zijn, kapot gaat, maar wordt schoongemaakt en hergebruikt.
Een glazen statiegeldflesje kan wel 40 keer gevuld worden: dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval, aldus Milieu Centraal. Een bierfles van glas met statiegeld is iets zwaarder dan een glazen wegwerpfles, toch is deze bijna 30 keer minder belastend voor het milieu dan een wegwerpexemplaar.
Eenmalig glas, dat je dus niet inlevert maar in de glasbak gooit, wil je voorkomen, aldus Milieu Centraal. Er is namelijk veel energie nodig om nieuw glas te maken. Het is zelfs zo dat plastic wegwerpflessen minder belastend zijn voor het milieu dan wegwerpflessen van glas.
Minder bier in wegwerp
Bier in glazen wegwerpflessen (dus zonder statiegeld) neemt overigens een steeds kleiner deel in van de hoeveelheid bier die consumenten kopen. In mei 2023 ging het nog om 5,6 procent, dat daalde tot 4,7 procent in juli.
Het aandeel van statiegeldflessen nam in die periode toe van 50,5 procent tot 54,5 procent.
Blik is slechtste keuze
Na statiegeldflessen van glas zijn statiegeldflessen van plastic het minst slecht voor het milieu, zegt Milieu Centraal. Omdat deze ook worden hergebruikt.
De slechtste keuze die je als consument kan maken, is volgens Van Loon een drankje in blik. Zelfs plastic flessen zonder statiegeld zijn minder belastend voor het milieu. Het recyclen van blik kost, net als van wegwerpglas, volgens Milieu Centraal veel energie.
Koop je tóch een drankje in blik, lever die dan wel weer in. Niet alleen krijg je dan 15 eurocent statiegeld terug (statiegeld geldt sinds april vorig jaar voor alle drankblikjes in ons land), het is ook beter voor het milieu dan niet inleveren.
Drankblikjes zijn van aluminium gemaakt en het omsmelten en hergebruik van oud aluminium kost maar liefst 20 keer minder energie dan de productie van nieuw aluminium, aldus Milieu Centraal.
Zwerfvuil voorkomen
En je wilt voorkomen dat verpakkingen zwerfafval worden, aldus Milieu Centraal. De nadelen: vervuiling van de bodem, een kans dat het wordt opgegeten door dieren en het kan overlast veroorzaken doordat het ongedierte aantrekt.
Sinds de invoering van statiegeld op plastic flesjes en blikjes zijn de rijen voor die automaten vaak heel lang. Een oplossing is deze machine.