Terreurdreiging in Nederland

Bestuurder joodse school: We verkeren in staat van oorlog

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Dossier terreurdreiging in nederland
© ANPBestuurder joodse school: We verkeren in staat van oorlog
RTL

Herman Loonstein, bestuursvoorzitter van de joodse school het Cheider, besloot vannacht dat zijn leerlingen vandaag vrij zijn. De gebeurtenissen in België maken dat besluit noodzakelijk, vertelt hij aan RTL Nieuws.

Vanmiddag spreekt hij met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Hij wil extra beveiliging bij de school. Van der Laan gaf eerder aan geen politiestaat te willen, maar daar heeft Loonstein geen boodschap aan: "De joodse scholen in Antwerpen zijn ook gesloten. Met wat er gebeurd is, en nog steeds gaande is, kunnen wij geen enkel risico nemen. Luik is maar een halfuur van Nederland. Antwerpen ligt verder bij Luik vandaan dan Nederland. Waarom zouden we denken dat Nederland veiliger is dan België?"

ZIE OOK: Extra maatregelen synagoges Amsterdam

Het besluit om de school vandaag te sluiten, was niet makkelijk, vertelt Loonstein. "Natuurlijk leidt zoiets tot onrust, maar die zal nauwelijks groter zijn dan de onrust die er toch al is." Het schoolbestuur was benaderd door ouders én docenten over de situatie in België. "Wij hebben leerlingen van tussen de 4 en 18 jaar oud, daar kunnen wij geen enkel risico mee nemen."

Loonstein betreurt dat dit soort maatregelen nodig is. "Dit betekent dat we in Europa in staat van oorlog verkeren. We staan voor een dilemma of we meer politie en zelfs soldaten op straat willen, of met minder veiligheid genoegen nemen. Ik wil voor onze scholen maximale veiligheid." Loonstein verwijt de Nederlandse overheid dat ze laks is met het beschermen van de joodse gemeenschap: "Nederland loopt achter wat dat betreft, al worden we de laatste maanden bij de school wel beveiligd door de marechaussee."

ZIE OOK: Andere joodse scholen Amsterdam wel open

De bestuursvoorzitter van de school, ook voorzitter van het Joods Federatief Nederland, heeft het antisemitisme de afgelopen jaren zien toenemen. "Onze kinderen kunnen niet met het openbaar vervoer, dat zegt genoeg. Als ze dat wel doen, worden ze in het beste geval slechts met verbaal geweld bejegend."

Zelf merkt hij de toegenomen jodenhaat ook. "Als ik naar de synagoge loop, op tien minuten afstand, dan gaat er geen sjabbat voorbij zonder dat er een auto toetert of stopt, waarna er beledigingen uit het raam geroepen worden. Dat was een paar jaar geleden echt ondenkbaar."

Onderdeel van dossier

Terreurdreiging in Nederland

Meer van het dossier ‘Terreurdreiging in Nederland’

Joodse school Amsterdam dicht om terreurdreiging
Terreurdreiging in Nederland

Joodse school Amsterdam dicht om terreurdreiging