Debat over antiterreurmaatregelen kabinet: waar draait het om?

Vanmiddag om 14:30 uur debatteert de Tweede Kamer met premier Rutte en minister Opstelten van Justitie over de antiterreurmaatregelen die het kabinet neemt. Politiek redacteur Fons Lambie volgt het debat en beantwoordt vier vragen over het belang ervan.
1. Waar gaat het debat over?
Het debat gaat over de antiterreurmaatregelen die vorige week bekend zijn gemaakt. Het kabinet besloot tot een onderzoek of de inlichtingen- en veiligheidsdiensten de komende jaren genoeg geld hebben. De marechaussee gaat politieagenten aflossen bij het bewaken van gebouwen en objecten. Juist over die twee onderwerpen hadden de fractievoorzitters van zeven oppositiepartijen (SP, CDA, PVV, D66, CU, GL en SGP) kritische vragen gesteld aan het kabinet. De oppositie twijfelt al langer of de politie, het Openbaar Ministerie en de geheime diensten de strijd tegen terreur aankunnen. Volgens premier Rutte is er geld genoeg - als de diensten extra geld nodig hebben, dan komt dat er. Nu het kabinet vorige week een analyse aankondigde om te kijken of de diensten op de lange termijn genoeg geld hebben, willen de politieke partijen precies weten hoe het zit.
2. Waarom gaat het debat tussen Rutte en fractievoorzitters? Is dat vanwege de verkiezingen?
Nee, dat is niet vanwege de verkiezingen. In september deden al een aantal fractievoorzitters het debat over het actieplan jihadisme. De strijd tegen terreur is een zaak van het hele kabinet - premier Rutte voorop. Dan is het logisch dat fractievoorzitters ook aanschuiven in de plenaire zaal. Wat de oplettende kijker wel zal zien, is dat partijen de verschillen nog eens extra zullen benadrukken - nu de verkiezingscampagne bijna losbarst. Dat zag je ook al bij het debat over de aanslagen in Parijs: het debat werd op scherpst van de snede gevoerd - bijvoorbeeld de discussie tussen Samsom en Wilders en tussen Opstelten en Pechtold.
3. Wordt er groot nieuws verwacht?
Grote, nieuwe maatregelen worden niet verwacht. De fractievoorzitters hebben nog geen motie klaarliggen om nu meteen miljoenen over te maken aan de AIVD. Volgens de oppositiepartijen hangt alles af van de beantwoording van het kabinet.
4. Hoe gaat minister Opstelten het doen?
Op minister Opstelten zijn veel ogen gericht. Opstelten is - op z'n zachtst gezegd - niet in topvorm. De minister hakkelde in het vorige debat over jihadisme. Van de meest populaire minister is hij nu in de peilingen gedaald - Opstelten is de minst populaire minister. Bij oppositiepartijen als D66 en het CDA is al langer onvrede over de soms warrige antwoorden van de minister, bijvoorbeeld in het debat over MH17 vorige week donderdag. CDA-fractievoorzitter Buma zei dit weekend dat zijn geduld met Opstelten "begint op te raken". Gisteren wilden Buma en Pechtold niet speculeren over de rol van de minister. "Opstelten praat veel, maar zegt weinig. Hij moet zich goed voorbereiden", zegt D66-fractievoorzitter Pechtold. Normaal kan een minister zich een klein foutje permitteren, maar Opstelten heeft dat krediet inmiddels behoorlijk verspeeld.
Volg hieronder de twitterfeed van politieke redactie die het debat in Den Haag volgt:
Onderdeel van dossier
Terreurdreiging in Nederland