Terreurdreiging in Nederland

Terreurmaatregel: agent moet wapen mee naar huis nemen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Dossier terreurdreiging in nederland
© ANPTerreurmaatregel: agent moet wapen mee naar huis nemen
RTL

Agenten die in uniform naar het werk komen zijn vanaf nu verplicht hun wapen mee naar huis te nemen.

Dat zegt Gerard Bouman, korpschef van de Nationale Politie, in een interview met RTL Nieuws. Om dat mogelijk te maken krijgen agenten versneld allemaal een wapenkluisje of wapenslot thuis.

Het besluit van de Nationale Politie heeft overigens niets te maken met de gebeurtenis van gisteravond, bij de NOS. Het heeft voor een belangrijk deel te maken met de toegenomen terreurdreiging tegen agenten. Het is één van de extra veiligheidsmaatregelen die de politie nu versneld invoert na de terreuraanslagen in Parijs en de anti-terreuractie in Verviers.

ZIE OOK: Korpschef: Agenten extra bezorgd over veiligheid

Agenten mochten tot nu toe zelf weten of ze hun wapen wilde meenemen naar huis. Dat mag alleen als het wapen thuis veilig kan worden opgeborgen. Lang niet alle agenten hebben zo'n kluis thuis en daar komt nu verandering in. Een agent die een wapen bij zich draagt op weg naar huis kan zichzelf beter beveiligen, maar ook optreden voor de burgers als dat nodig is. 

Thumbnail

Een wapenkluis

Andere maatregel: noodknop
Een andere maatregel waar nu haast mee wordt gemaakt is dat baliemedewerkers op alle politiebureaus bij geval van acuut gevaar op een noodknop moet kunnen drukken. Ze staan dan rechtstreeks in contact met de meldkamer en tegelijk gaat er een alarm af op het politiebureau.

Door het toegenomen gevaar is de politie dagelijks 180 agenten kwijt voor het bewaken van regeringsgebouwen, het Binnenhof in Den Haag en het Mediapark in Hilversum.

ZIE OOK: Wie grijpt in bij een terreuraanval in Nederland?

Rol voor marechaussee
Het bewaken van één object kost per etmaal zeven agenten en 'dat moeten we niet willen', zegt Bouman. De korpschef is in overleg met verschillende ministeries om die beveiligingstaak deels over te laten aan de marechaussee. "In Nederland vinden wij het van het grootste belang om persoonlijk in verbinding te staan met de bewoners van onze wijken en dorpen. Het stelt ons in staat om radicalisering vroegtijdig te signaleren." 

 

Onderdeel van dossier

Terreurdreiging in Nederland

Meer van het dossier ‘Terreurdreiging in Nederland’

Joodse school Amsterdam dicht om terreurdreiging
Terreurdreiging in Nederland

Joodse school Amsterdam dicht om terreurdreiging