Kamer: veel vragen over Europese terreuraanpak

Partijen in de Tweede Kamer hebben veel vragen over de Europese maatregelen tegen terreur, na de gebeurtenissen in Frankrijk en België. Ze willen meer weten over het Europese reisregister, een aparte Europese terroristenlijst en de samenwerking met België en Luxemburg.
Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven hebben eind deze week overleg met hun Europese collega's.
ZIE OOK: Nieuwe terreurmaatregelen België: hoe doen we dat in Nederland?
Na de aanslagen in Parijs riep EU-president Donald Tusk op tot haast met het delen van passagiersgegevens van vliegtuigen. Een dergelijke database zorgt al langer voor veel discussie in het Europees parlement.
Een plan voor een Nederlands reisregister werd vorig jaar door minister Opstelten ingetrokken, na felle kritiek uit de Tweede Kamer. Alle partijen in de Kamer willen nu weten of Nederland het Europese plan steunt en hoe. "Het heeft weinig nut om grootschalig en ongericht vluchtgegevens uit te wisselen", vindt de SP. De VVD benadrukt dat gegevens van onschuldige burgers altijd verwijderd moeten worden.
ZIE OOK: 'Samenwerken met Fransen om jihadisten tegen te houden'
Minister Opstelten en zijn Europese collega's hebben afgesproken om een Europese terroristenlijst op te stellen. SP, CDA en D66 vragen zich af of dit echt een nieuwe samenwerking is. Op dit moment wisselen geheime diensten al veel informatie uit.
De Belgische vice-premier heeft voorgesteld om databanken tussen Nederland, België en Luxemburg te delen in de strijd tegen terreur. D66 en SP willen weten om welke databanken het precies gaat en of Nederland meedoet.
Donderdag en vrijdag zijn minister Opstelten en staatssecretaris Teeven naar de Letse hoofdstad Riga voor overleg met hun Europese collega's. Tijdens die bijeenkomst worden geen besluiten genomen. Dat gebeurt pas als de Europese regeringsleiders op 12 februari bij elkaar komen in Brussel.
Onderdeel van dossier
Terreurdreiging in Nederland