40 procent: het gaat niet goed met acceptatie lhbtiq+'ers
Maar iets meer dan de helft van de Nederlanders (54 procent) vindt dat het redelijk tot goed gesteld is met de acceptatie van de lhbtiq+-gemeenschap. Dat blijkt uit onderzoek door het RTL Nieuwspanel.
Toch vinden veel mensen zichzelf wel openstaan voor lhbtiq+'ers in hun omgeving. Ruim acht op de 10 mensen (84 procent) die zichzelf niet als lhbtiq+ zien, zegt het volledig te accepteren als iemand uit de naaste omgeving dat wel doet.
Veel leden van de lhbtiq+-gemeenschap zeggen die brede acceptatie echter niet overal te ervaren. Bijna driekwart (73 procent) zegt niet overal zichzelf te kunnen zijn. Dat is met name het geval op straat (49 procent) en in het uitgaansleven (35 procent).
Uit het onderzoek blijkt ook dat genderneutrale initiatieven, bedoeld om de inclusie van non-binaire mensen te vergroten, vooralsnog op weinig steun kunnen rekenen.
Andere bevindingen uit het onderzoek:
- Volgens 6 procent van de ondervraagden gaat het heel goed met de acceptatie van lhbtiq+'ers.
- 47 procent zegt dat het redelijk gaat.
- 31 procent zegt dat het niet zo goed gaat met de acceptatie van lhbtiq+'ers.
- 6 procent zegt dat het helemaal niet goed gaat.
- Van de mensen die zichzelf tot de lhbtiq+-gemeenschap rekenen zegt 49% dat het redelijk tot heel gaat met de acceptatie.
Op de vraag of het een goede ontwikkeling is dat er steeds meer genderneutrale wc's zijn, zegt 41 procent van de ondervraagden van niet. 29 procent zegt dit wel een goede ontwikkeling te vinden, en 28 procent maakt het niets uit.
School
Het voorstel van LAKS om ook op scholen genderneutrale aanspreekvormen te gebruiken kan op nog minder steun rekenen. Slechts 22 procent vindt dit een goed idee, terwijl 46 procent dit geen goede ontwikkeling vindt.
Verschillende deelnemers aan het panel hebben een uitgesproken mening over de toename van het aantal genderneutrale toiletten. "We slaan te ver door in Nederland wat betreft dat gendergedoe. Kies gewoon een toilet dat je wilt, voel je je of ben je een vrouw dan ga je op het damestoilet en met mannen net zo", aldus een van de ondervraagden.
Een andere deelnemer ziet het probleem niet zo: "Zolang ik leef hebben wij thuis al een genderneutrale wc, dus ik begrijp al die drukte niet."
Rainbow Europe Index
Freya Terpstra, woordvoerder van Transgender Netwerk Nederland, is niet verbaasd door de resultaten van het onderzoek. "Uit eerdere onderzoeken weten we dat de acceptatie van mensen die zich niet eenduidig als man of vrouw identificeren in Nederland nog steeds erg beperkt is", zegt ze. "Nederland zakt bijvoorbeeld al jaren op de Europese lijst voor lhbtiq+-rechten."
Op die Rainbow Europe Index zakte Nederland dit jaar weer een plek, net als vorig jaar.
Volgens Terpstra zijn mensen vaker terughoudend als het gaat om culturele veranderingen, maar gaan veel veranderingen ook aan mensen voorbij. "Mensen zien of horen iets wat ze niet gewend zijn, en als je ze erover bevraagt nemen ze er een standpunt over in. Maar in veel gevallen valt het mensen niet op dat ze naar een wc gaan met een 'WC'-icoon in plaats van een gendericoon, of aangesproken worden op een niet-gegenderde wijze."
Identiteitskaart
Dat zou ook het geval kunnen zijn bij het verdwijnen van de aanduiding 'm', 'v' of 'x' op de identiteitskaart. Vanaf 2024 of 2025 stopt de overheid met het aanduiden van het geslacht op identiteitskaarten. De helft van de ondervraagden vindt dat geen goed plan, slechts 17 procent is voor.
Veel mensen zien dit plan dus niet zitten, 'maar het is geen maatschappelijk issue dat er geen sekseregistratie op het rijbewijs staat', aldus Terpstra.
Volgens de woordvoerder van het Transgender Netwerk kost het tijd om de samenleving aan veranderingen te laten wennen, maar is het voor de inclusie van non-binaire mensen belangrijk dat zij accuraat gerepresenteerd worden.
"Daarnaast zijn kleine voorzieningen binnen organisaties, zoals opties waar je zelf kan bepalen of je wordt aangesproken als meneer'/mevrouw of je voornaam, voor een grote groep trans en non-binaire personen zeer waardevol", zegt Terpstra. "Dit soort inclusiviteitsvoorzieningen heeft een positieve invloed op het welzijn en de veiligheid van deze groep, dus het belang hiervan mag in ieder geval niet vergeten worden."
Canal Parade
Komende zaterdag wordt de Canal Parade gehouden, het hoogtepunt van Pride Amsterdam. Tijdens Pride wordt aandacht gevraagd voor de rechten van lhbtiq+'ers.
Een ruime meerderheid van de deelnemers aan het RTL Nieuwspanel (58 procent) vindt het goed dat er evenementen als Pride zijn. 23 procent is het daar niet mee eens.
Wel denkt maar een klein deel (20 procent) van de ondervraagden dat Pride bijdraagt aan een betere acceptatie van lhbtiq+-personen. 30 procent denkt dat de acceptatie er juist minder door wordt, 46 procent denkt dat het niet bijdraagt, maar ook geen kwaad kan.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.