Flinke prijsverhoging

Speciaalbier wordt duurder door hogere accijnzen

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Hans van RhoonSpeciaalbier wordt duurder door hogere accijnzen
RTL

Slecht nieuws voor liefhebbers van speciaalbier: vanaf 1 januari heft de overheid een hogere belasting op dubbels, tripels en andere zwaardere biertjes. Dat komt doordat de accijns anders berekend zal gaan worden. Een speciaalbiertje zou daardoor tot wel 20 cent duurder kunnen worden.

Voor een tripel met een alcoholpercentage van 8,5 procent is de accijns nu nog 43,92 per hectoliter (dat is 100 liter), maar dat wordt 58,90 euro per hectoliter.

Voor een flesje van, bijvoorbeeld, Texels Tuunwal tripel (30 centiliter) scheelt dat 4,5 eurocent. En voor een flesje Piranha Tripel van Stadshaven Brouwerij (33 centiliter) zelfs bijna 5 eurocent.

Procentueel flinke stijging

Het lijkt om relatief geringe bedragen te gaan, maar als winkels en horeca die accijnsverhoging doorberekenen aan consumenten, dan krijgen deze een veel hogere prijsverhoging voor hun kiezen, aldus Jos Oostendorp van Craft, de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen.

Biertje op terras flink duurder, prijzen stijgen misschien nog verder
Lees ook

Biertje op terras flink duurder, prijzen stijgen misschien nog verder

In winkels gaat de prijs volgens hem namelijk twee keer over de kop en in de horeca wel vier keer. Dat betekent dat je speciaalbiertje ruwweg tussen de tien en twintig eurocent duurder zal worden, zegt hij.

Retailexpert Erik Hemmes denkt overigens dat de prijsstijging in de winkel wat lager zal uitkomen, op een cent of zeven in het geval van een accijnsstijging van 5 cent.

En supermarkten kijken vaak naar elkaar voor de prijs die ze rekenen en ze willen graag een prijs rekenen die op het oog aantrekkelijk lijkt, bijvoorbeeld 1,99 euro, of 2,39 euro, voegt Laurens Sloot, hoogleraar ondernemerschap in de detailhandel, hier aan toe. Maar in het geval van lokale brouwers hebben winkels wat meer ruimte om de prijs wat te verhogen, omdat andere spelers die bieren niet zullen verkopen, aldus Sloot. 

Consument duurder uit

De prijzen in de winkel en in de horeca zijn al hard gestegen en het is altijd de vraag wanneer het echt te duur wordt voor consumenten, zegt Sloot.

Maar in principe zullen bierbrouwers door de hogere lasten hun prijzen verhogen, waardoor je als consument in de winkel of in de horeca duurder uit zult zijn, zegt hij. Het is ook de bedoeling van de overheid dat door een hogere accijns de prijs stijgt, om de consumptie van alcohol te ontmoedigen, voegt hij hier aan toe.

Petitie tegen verdere accijnsverhoging

Bovenop de accijnsverhoging als gevolg van een andere berekeningswijze wil het kabinet per 1 januari ook nog eens de accijns op bier met 16,2 procent verhogen, omdat de accijns op alcohol voor het laatst in 2014 werd verhoogd. Maar dat alles kan de totale prijsverhoging in de winkel of horeca voor een flesje tripel op een procent of 4 brengen.

Voor een flesje dubbel, met een lager alcoholpercentage, zal dat wat minder zijn, maar voor een quadrupel, met circa 10 procent alcohol, kan de prijsverhoging in de horeca daarmee op zo'n 27 eurocent per flesje uitkomen. 

Of brouwers de klos

Maar het kan ook zo zijn dat afnemers die hogere prijs niet willen betalen en brouwers ervoor laten opdraaien, vreest Oostendorp. Deze brouwers maken over het algemeen vaker biertjes met een hoger alcoholpercentage, de zogeheten speciaalbieren.

"Veel brouwers zijn nog bezig met het terugbetalen van coronaschulden, als brouwers de hogere accijns voor hun rekening moeten nemen, dan wordt de marge op een gegeven moment zo klein dat je je moet vragen of je in deze sector nog wel wilt blijven ondernemen", aldus Oostendorp.

Craft doet nu nog een uiterste poging, samen met brouwers, om via een petitie de politiek op andere gedachten te brengen.

Bierbrouwers waren eerder nog verheugd dat een andere accijnsverhoging niet doorging. Maar daar komen nu andere accijnsverhogingen voor in de plaats.

Van Plato naar alcoholpercentage

Nu nog kijkt de overheid bij het bepalen van de hoogte van de accijns op bier naar de graden Plato. Daarmee meten de brouwers voor de vergisting van het bier het potentiële alcoholpercentage, maar de gewone bierdrinker zal dit maar weinig zeggen.

Verbruiksbelasting

Accijns is een zogeheten verbruiksbelasting op bepaalde goederen, zoals alcohol, tabak en benzine. Hoe meer alcohol, sigaretten of benzine je koopt, hoe meer je betaalt. Maar als je geen alcohol drinkt, niet rookt en geen auto rijdt, dan betaal je niets.

Het systeem wordt vervangen door een waarbij het alcoholpercentage leidend is: hoe meer alcohol er in bier zit, hoe meer accijns er moet worden betaald.

Dat is duidelijker, maar het betekent wel dat de accijns op zwaardere bieren hoger wordt. 

'Accijnsverhoging juist goed'

Niet iedereen is overigens ontevreden over de accijnsverhoging per 1 januari. Zo vindt STAP, dat zich inzet voor het terugdringen van alcoholgebruik, dat de accijnsverhogingen de volksgezondheid dient.

Daarnaast is een hogere accijns voor zwaardere bieren in lijn met de adviezen van wereldgezondheidsorganisatie WHO, aldus STAP.

Lees meer over
CraftBierAlcoholische dranken