Koken en bakken met seizoensgroenten

10x de lekkerste recepten met rabarber

Door RTL Wonen··Aangepast:
© Lizzy Komen - iStock10x de lekkerste recepten met rabarber
RTL

Ben je gek op rabarber? Sla dan nog even snel je slag, want de heerlijke zoetzure groen-rode stelen liggen nog heel eventjes in de groenteschappen. Doorgaans wordt rabarber van april tot en met juli geoogst en verkocht, dus hoog tijd om ons nog even te verdiepen in de lekkerste rabarberrecepten die tv-koks Hugo Kennis en Sandra Ysbrandy afgelopen jaren in Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven hebben bereid.

1. Dessert met gegrilde rabarber

Ooit aan gedacht om rabarber te grillen in de oven? Simpel, maar onweerstaanbaar lekker, zéker in combinatie met vanilleyoghurt. Hugo bereidde dit nagerecht bij een stamppot met zeekraal en gehaktballen, maar je kunt het dessert natuurlijk ook bij elk ander gerecht serveren. 

Bekijk het recept van het dessert onderaan dit artikel

2. Rabarber-appelmoes

De meeste mensen kennen rabarber vooral als ‘moes’ of compote. Een heerlijke zoete touch bij je avondeten – in plaats van appelmoes bijvoorbeeld – of als topping op de yoghurt. 

Je vindt Hugo’s rabarber-appel recept hier terug als bijgerecht bij een gebraden kip met gebakken aardappels. 

Tip: rabarber-appelmoes leent zich er perfect voor om in te vriezen, zodat je er later dit jaar ook nog profijt van hebt! 

3. Zoetzure rabarber met rode ui, steranijs en korianderzaad 

Vind je het lekker als rabarber naast zoet ook nog lekker zuur is? Dan moet je dit bijzondere zoetzure rabarberrecept eens proberen. Deze smaakt door de toevoeging van rode ui, steranijs en korianderzaad net even anders dan je gewend bent. Erg lekker! 

Je vindt het recept van de zoetzure rabarber onderaan het recept van de radijzenstamppot met karbonades

4. Feestelijke appel-rabarbertaart 

Wil je eens wat anders dan een standaard appeltaart? Door er rabarber aan toe te voegen creëer je een verrassende, maar smakelijke combinatie. 

Je vindt het recept hier terug. 

5. Rabarber-aardbeiencrumble 

Nog zo’n gouden combinatie is die van rabarber en aardbei. Alsof ze voor elkaar gemaakt zijn. Deze twee worden vaak gecombineerd in compotes, maar nog veel lekkerder is de rabarber-aardbeiencrumble die Hugo onlangs maakte. 

Je vindt het recept hier terug, als tweede recept onderaan de pagina

6. Wentelteefjes met rabarber, ricotta en citroen

Ook als zoet ontbijtje of brunch komt rabarber als geroepen. Zo maakte Hugo eens deze heerlijke wentelteefjes (van briochebrood) met rabarber, ricotta en citroen. Need we say more? 

Je vindt het recept hier terug. 

7. Rhubarb cobbler

Vergelijkbaar met de rabarbercrumble, maar toch ook weer heel anders. Een cobbler is een Engels dessert bestaande uit een fruitvulling (in dit geval rabarber, wat eigenlijk een groente is, mét sinaasappel) met daarbovenop een grof soort kruimeldeeg (al kan het ook een soort cake/koeklaag zijn). En helemaal lekker is het als je het warm serveert met daarbij een bolletje vanille-ijs! 

Je vindt de bereidingswijze en de benodigdheden helemaal onderaan dit recept terug. 

8. Limonadesiroop rabarber (en aardbei)

Misschien niet de eerste smaak waar je aan denkt bij een lekker glas limonade, maar toch is rabarber verrassend lekker in vloeibare vorm. Sandra deelde onlangs haar recepten voor rabarbersiroop én aardbeiensiroop. 

Je vindt de recepten van Sandra’s limonadesiropen hier, onderaan het recept van het rijstgerecht. 

9. Rabarber-vijgenchutney

Bij een chutney denk je misschien snel aan de welbekende mangochutney, maar wist je dat je ook een verrukkelijke chutney van rabarber en vijgen kunt maken? In Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven serveerde Hugo de rabarber-vijgenchutney bij een (vegan) Indiase bloemkoolcurry (korma), maar de chutney past natuurlijk ook perfect op een lekkere borrelplank! 

10. Rabarbercake

Tot slot sluiten we dit smakelijke lijstje af met een zoete klassieker: een rabarbercake die niet alleen pracht is om te zien maar ook nog eens erg lekker is. Tip: Serveer er wat crème fraîche bij voor een extra romige en frisse touch. 

Je vindt de bereidingswijze en benodigdheden onderaan dit recept (onder de recepten van de amandelcroissants en amandelspijs). 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Hugo KennisSandra YsbrandyKokenReceptEigen Huis & Tuin Lekker Leven