Strengere regels voor klimmers overvolle Mount Everest: 'Het werd een bucketlist-ding'
Bergbeklimmers die de Mount Everest willen beklimmen, moeten voortaan voldoen aan strengere regels. Zo moet je kunnen aantonen dat je al eerder een berg van ten minste 6500 meter hebt beklommen. Maar hoe bewijs je dat?
De scherpere regelgeving is een gevolg van immense drukte op de hoogste berg van de wereld. Ruim 800 mensen beklommen dit jaar de Mount Everest, een absoluut record.
Files richting de top
Door die drukte ontstonden er files richting de top van de berg, wat voor onveilige situaties zorgde. Sommige klimmers moesten eerder deze zomer door de drukte op de 8848 meter hoge berg soms uren wachten tot ze verder konden, met alle risico's van dien.
Bucketlist
Volgens Robin Baks, directeur van de Nederlandse Klim-en Bergsportvereniging (NKBV), is het de afgelopen jaren 'flink uit de hand gelopen' op de hoogste berg ter wereld. "Het wordt een soort bucketlist-ding, het basiskamp (waar klimmers verzamelen voor ze aan het laatste deel van de tocht beginnen, red) wordt steeds meer een toeristische attractie", vertelt hij.
"Vroeger was het allemaal vrij basic met een paar tentjes, nu staan er zelfs halve koffietentjes."
Per helikopter
Volgens Baks beginnen steeds meer mensen zonder ervaring aan de beroemde klim. "Zij betalen bijvoorbeeld 100.000 euro en slapen dan in een verwarmde tent met flatscreens in het basiskamp.Tijdens de tocht omhoog worden ze continu begeleid door een sherpa, die ook nog eens bijna alle spullen draagt en na afloop worden ze vanuit het basiskamp teruggevlogen met een helikopter."
Experts waarschuwden eerder deze zomer dat sommige klimmers te onervaren of slecht voorbereid waren. Zij riepen de Nepalese autoriteiten op klimvergunningen af te geven. "Dat is natuurlijk dubbel, want voor veel Nepalezen is het hun belangrijkste bron van inkomsten, hele dorpen leven van de bergbeklimmers."
Ervaring vereist
Toch zijn er nu maatregelen aangekondigd om de berg veiliger te maken. Zo moeten mensen voor ze een vergunning krijgen om aan de wereldberoemde klim te mogen beginnen, een goede gids inhuren en een verzekering afsluiten die een eventuele redding ook dekt.
Ook moeten klimmers kunnen aantonen dat ze al eerder een berg van minstens 6500 meter hoogte hebben beklommen. Maar hoe bewijs je zoiets? "Dat is heel lastig. Bij het beklimmen van sommige bergen krijg je een certificaat, bij andere niet. Meestal wordt er wel een foto op de top gemaakt, maar ik ben wel benieuwd hoe ze dat allemaal gaan controleren."