'Mensen zoeken zekerheid bij ons', zegt UWV-medewerker Bert

Door Lisanne van Sadelhoff··Aangepast:
'Mensen zoeken zekerheid bij ons', zegt UWV-medewerker Bert
Zij houden Nederland draaiende

Het zijn gekke tijden in Nederland. In deze serie laten we de mensen aan het woord die ons land draaiende houden. Vandaag: UWV-medewerker Bert (57), die vanaf vandaag werkgevers te woord staat die financieel in de problemen komen, en gebruik willen maken van de nieuwe noodmaatregel van het kabinet.

"Toen premier Rutte in een persconferentie aankondigde dat er een noodmaatregel zou komen voor ondernemers die in de problemen zaten vanwege de coronacrisis, had ik het eerste telefoontje al binnen. Een ongeruste werkgever, die wilde weten: kan ik gebruikmaken van die noodmaatregel? Hoe dan?"

Soms is er paniek

"Normaal gesproken heb ik veel gesprekken over de ziektewet, allerlei soorten verlof, noem maar op. Sinds de corona-uitbraak in Nederland, zijn de gesprekken veranderd. Ik heb veel werkgevers, dus ondernemers aan de telefoon.

Soms zijn ze gewoon nieuwsgierig, maar soms ook écht in paniek. Dat je gewoon aan hun stem hoort dat ze bijna moeten huilen. En dan zeggen: 'Wat moet ik nu?' Ze hebben dan echt even geen idee hoe ze het moeten bolwerken, dat ze geen idee meer hebben hoe ze hun personeel moeten uitbetalen de komende tijd."

'Voor sommige mensen zijn wij de enige visite', zegt rioolmedewerker Vincent
Lees ook

'Voor sommige mensen zijn wij de enige visite', zegt rioolmedewerker Vincent

"Het ís ook vreselijk, wat er allemaal gaande is. De crisis heeft niet alleen gezondheidsgevolgen, maar ook economische effecten. Die zijn niet mals, dat snap ik goed."

Luisterend oor

"Dus voor dat soort werkgevers ben ik in eerste instantie een luisterend oor. Dat vind ik heel belangrijk: mensen aanhoren, naar ze luisteren. En ook: de vraag helder krijgen. Want die hebben mensen niet altijd kant-en-klaar paraat. Daarna leg ik de regels uit, ga ik meedenken in een oplossing."

"Ik ben dan ook heel blij dat het kabinet de 'Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid' (NOW, red.) in het leven heeft geroepen. Dan kan ik de mensen die ik aan de lijn heb, ook écht een oplossing bieden."

Dag en nacht

"De afgelopen twee weken heeft iedereen bij het UWV keihard gewerkt, dag en nacht, in de weekenden, om de boel uit de grond te stampen en alles klaar te maken voor het loket. Mijn collega's en ik hebben als een malle alle regels, de uitzonderingen, de voorwaarden, de uitwerking en de aanvraagmogelijkheden uit ons hoofd moeten leren.

Ik kan je zeggen: dat is geen makkelijke stof, daar moet je echt even in duiken. Dat deed ik in de avond, achter mijn computer, met een kop koffie erbij, en lezen maar. De stof begrijpen. Het was echt huiswerk. Maar leuk huiswerk, hoor."

"Je probeert een luisterend oor te zijn."
"Je probeert een luisterend oor te zijn."

"Normaal gesproken werken we in een groot kantoor, met ik denk wel honderd mensen. Het is gezellig, we werken hard maar hebben ook lol met elkaar. We zijn een beetje een soort familie. En we konden elkaar altijd wat vragen als we er zelf even niet uit kwamen. 

Nu is dat anders. Ik zit boven in mijn werkkamer. Een prima plek, ik woon in Lelystad en kijk uit op natuur en de jachthaven. Ik mis mijn collega's wel. Het is toch maar stilletjes, nu." 

Drukker dan normaal

"Hoewel: ik ben wel de hele dag aan het praten. Het is drukker dan normaal. En, hoe vervelend deze situatie voor heel veel mensen ook is: ik ben blij dat ze ons weten te vinden. In deze onzekere tijden hebben mensen een beetje zekerheid nodig. Een vraagbaak. Wij zijn die vraagbaak. Ik voel aan alles: mijn collega's en ik zitten er klaar voor."

"Die regeling is er juist voor de mensen die hun hoofd boven water willen houden. Ik heb ook echt respect voor de ondernemers die hun personeel in dienst willen houden. Het is uiteindelijk alleen maar gunstig voor de economie als zo min mogelijk mensen worden ontslagen én er zo veel mogelijk ondernemers overeind blijven staan. 

Ik merk ook wel, als ik ze uitleg over de noodmaatregel, dat ze rustiger worden. Tuurlijk, je lost het probleem niet op, maar je laat ze wel zien dat er een uitweg is. Ik hoop dat we op deze manier zo veel mogelijk mensen door deze moeilijke periode kunnen trekken."

Zij houden Nederland draaiende

Premier Rutte zei in zijn toespraak op tv tegen heel Nederland: 'We moeten dit met z'n allen doen'. Maar hoe ziet dat er in het dagelijks leven uit? 

RTL Nieuws plaatst met deze serie dagelijks verhalen van de mensen die doorwerken. De mensen die ervoor zorgen dat onze samenleving, zo goed en zo kwaad als het gaat, door blijft draaien.

Teruglezen? 

Bekijk hier de eerdere afleveringen met juf Ilanit, buschauffeur Bart, pizzabezorger Bora, Niek van de voedselbank en drogist Lammie.

Tips, suggesties? Mail naar lisanne.van.sadelhoff@rtl.nl

Lees meer over
UWVOndernemers