Schikking Liborfraude Rabobank

Justitie vreesde bij Rabo-schikking beeldvorming

Door RTL Z, René Lukassen··Aangepast:
Dossier schikking liborfraude rabobank
Justitie vreesde bij Rabo-schikking beeldvorming
RTL

Het Openbaar Ministerie (OM) en het ministerie van Veiligheid en Justitie waren bezorgd over de ‘beeldvorming’ rondom de schikkingen die Rabobank trof inzake de Libor-affaire. Dat blijkt uit ambtelijke notities die het ministerie van Financiën openbaar heeft gemaakt op verzoek van RTL Z.

Rabobank en een aantal binnen- en buitenlandse toezichthouders maakten in oktober 2013 bekend schikkingen getroffen te hebben voor een totaalbedrag van 774 miljoen euro, wegens ongeoorloofde pogingen om de totstandkoming van belangrijke internationale rentetarieven te manipuleren. Hiermee kwam een einde aan alle onderzoeken naar Rabobank.

Het grootste deel van die 774 miljoen moest Rabobank echter betalen aan buitenlandse toezichthouders en autoriteiten. Het Nederlandse openbaar ministerie kreeg 70 miljoen.

Kennelijk vreesden OM en Veiligheid en Justitie dat dit tot kritiek zou leiden, want in een ambtelijke notitie die werd opgesteld voor minister Dijsselbloem van Financiën schrijft een ambtenaar dat het “belangrijk is (uit te leggen) dat het niet één schikking betreft, waarvan Nederland slechts 10 procent krijgt, maar dat het gaat om een optelsom van de verschillende schikkingen die Rabobank heeft getroffen met de verschillende autoriteiten”. Die uitleg is “voor de beeldvorming belangrijk”, “hebben V&J en OM aangegeven”.

Relevant is volgens de ambtenaar ook dat “als onderdeel van de transactie (met Rabobank) is overeengekomen dat het OM betrokken personen die nog in dienst zijn bij de Rabobank niet afzonderlijk zal vervolgen”. Over dit handjeklap tussen justitie en de bank ontstaat vervolgens ophef, omdat het lijkt alsof Rabobank door 70 miljoen euro te betalen aan het OM strafvervolging van personeelsleden weet af te wenden.

In een toelichting op de notitie stelt het ministerie van Financiën dat het citaat uit de notitie “een onjuistheid” bevat. “Anders dan dat daar staat, is niet als onderdeel van de transactie overeengekomen dat het OM betrokken personen die nog in dienst zijn bij de Rabobank niet afzonderlijk zal vervolgen. Het OM heeft onder de voorwaarde dat interne maatregelen in afstemming met en onder toezicht van DNB worden genomen, geoordeeld dat vervolging van deze personen achterwege kan blijven.”

Dit is vastgelegd in de schikkingsovereenkomst, aldus het ministerie. Van het vrijkopen van personeelsleden is daarmee geen sprake, lijkt het ministerie van Financiën te willen benadrukken.

 

 

Onderdeel van dossier

Schikking Liborfraude Rabobank

Meer van het dossier ‘Schikking Liborfraude Rabobank’

Rabo schort bonus Libor-medewerkers op
Schikking Liborfraude Rabobank

Rabo schort bonus Libor-medewerkers op