DNB: Rabobank negeerde risico's Libor-manipulatie

Rabobank had door gebeurtenissen bij de bank tussen 2006 en 2011 kunnen en moeten zien dat de gehanteerde procedures om de Libor- en Euribor-rentestandaarden te helpen vaststellen risicovol waren.
Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in een brief aan de Rabobank. De bank heeft in die periode te weinig gedaan om de problemen te onderkennen en aan te pakken in specifiek beleid, procedures en maatregelen. Daarbij werden ook externe signalen, zoals berichtgeving in de pers, genegeerd, stelt de toezichthouder.
Uit intern onderzoek van de bank is gebleken dat handelaren van Rabobank, die onder andere handelden in rentederivaten, verzoekjes indienden om de rentetarieven die Rabobank-medewerkers indienden als bijdrage aan de dagelijkse vaststelling van het Libor- of Euribor-rentetarief, in een bepaalde richting te bewegen.
Als voorbeeld noemt DNB een Rabobank-handelaar die op 16 maart 2007 een Rabobank-manager in een e-mail vraagt om een hoge Libor-rente op maandag: "one last thing, high 3mnth libor on Monday pls". De manager antwoordde daarop dat hij het verzoek zou doorgeven: "Ok will tell [X]". DNB verwijst naar diverse andere gevallen waarbij managers van Rabobank ervan op de hoogte waren dat dit soort interne verzoekjes regelmatig werden gedaan.
Ook lieten Rabobank-medewerkers tegenover andere marktpartijen hun voorkeuren blijken voor specifieke 'submissions' van Libor- of Euribor-tarieven, of verklapten zij van tevoren welke tarieven zij op een bepaalde dag zouden doorgeven, stelt DNB.
De toezichthouder heeft ook vastgesteld dat er bij tenminste e e n 'back up-submitter' bij Rabobank sprake was van inherente belangenverstrengeling, omdat hij als geldmarkthandelaar handelde in producten die aan de Libor/Euribor-rentes gerelateerd waren.
De Nederlandsche Bank zegt verder het besluit van bestuursvoorzitter Piet Moerland om naar aanleiding van de affaire terug te treden, te respecteren. De centrale bank zegt niet te twijfelen aan de persoonlijke integriteit van de heer Moerland. DNB wijst erop dat de Raad van Bestuur van de Rabobank gezamenlijk alle nog niet betaalde bonussen van de afgelopen jaren, ter hoogte van EUR2 miljoen, heeft ingeleverd.
Wat betreft disciplinaire maatregelen voor de betrokken handelaren en verantwoordelijken voor de Libor- en Euribor-submissies, zijn bonussen over de periode 2009-2012 voor veertien Rabobank-medewerkers geheel of gedeeltelijk ingehouden, voor een totaal bedrag van EUR4,2 miljoen. In de meeste gevallen zijn de nog niet uitgekeerde bonussen volledig ingehouden.
Onderdeel van dossier
Schikking Liborfraude Rabobank