Schikking Liborfraude Rabobank

Fitch waardeert Rabobank af

·Aangepast:
Dossier schikking liborfraude rabobank
Fitch waardeert Rabobank af
RTL

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietrating van Rabobank verlaagd van AA naar AA-, met een negatieve outlook.


Dat maakte Fitch donderdag bekend. AA is momenteel de allerhoogste kredietwaardigheid voor commerciële banken.

Volgens Fitch hangt de afwaardering samen met de toegenomen kwetsbaarheid van Rabobank voor de dalende waarde van onderpand en is de bank structureel minder winstgevend dan de meeste sterke branchegenoten. Er is volgens de kredietbeoordelaar echter geen sprake van een duidelijke of onomkeerbare verslechtering van de balans van de bank. Fitch stelt dat de rating van Rabobank nu meer in lijn is met zijn sterke Europese branchegenoten. De bank is wel kwetsbaarder geworden voor waardedalingen van woningen en vastgoed, door een verslechtering van de verhouding tussen de leningen waarop voorzieningen zijn genomen en het eigen vermogen in de laatste vijf jaar.

Het bureau zei verder dat Rabobank nog altijd een leidende marktpositie heeft in Nederland, een goed risicobeleid voert en een sterke kapitaalpositie heeft, Maar de Rabo stak altijd met kop en schouders boven de concurrentie uit in solvabiliteit, dat verschil wordt kleiner. De verlaging van het vooruitzicht heeft niets te maken met de enorme boete van 774 miljoen euro voor het Libor-schandaal. Fitch is wel benieuwd of het nieuwe bestuur met strategie-wijzigingen komt.

De vooruitzichten voor de rating blijven negatief, stelt Fitch, gezien de uitdagingen die Rabobank bij de huidige zwakke Nederlandse economie heeft om de winstgevendheid structureel te verbeteren en daardoor het eigen vermogen te versterken.

Ook kunnen de recente bestuurswisselingen wat onzekerheid geven over de uitvoering van de strategie, al verwacht Fitch geen bijstelling van die plannen. Rabobank verloor door de affaire rond de manipulatie van de Libor-rentes deze maand zijn bestuursvoorzitter Piet Moerland en de verantwoordelijke bestuurder voor de internationale tak Sipko Schat.

"We vinden deze downgrade van onze Fitch-rating uiteraard jammer", stelt chief financial officer Bert Bruggink van Rabobank in een persverklaring. "Tegelijkertijd kunnen we begrijpen dat Fitch constateert dat de verschillen kleiner zijn geworden tussen Rabobank en andere sterke banken met een AA-minus-rating."

Rabobank behoort qua rating nog altijd tot de vier sterkste banken van Europa, stelt Bruggink, die benadrukt dat de lagere rating geen verband houdt met de Libor-schikkingen die de bank enkele weken geleden trof met internationale toezichthouders, voor een bedrag van EUR774 miljoen. "Deze schikkingen hebben de financiele kracht van Rabobank niet aangetast", stelt Bruggink.

Zoals bekend is Rabobank, net als ING en ABN Amro, door zijn grote hypothekenportefeuille relatief afhankelijk van de kapitaalmarkten voor financiering en daardoor gevoelig voor marktsentiment, stelt Fitch in het rapport. Het is daarom goed dat de bank bovengemiddeld veel liquiditeit aanhoudt, maar toch is Rabobank gevoelig voor substantiele dalingen in kapitalisering of liquiditeit, waardoor beleggers zich van de bank zouden kunnen afkeren.

De bank is nog altijd marktleider op de Nederlandse retailmarkt en kan bogen op prudent risicomanagement en sterke kapitalisering, maar is volgens Fitch structureel minder winstgevend dan de meeste sectorgenoten met zulke hoge ratings. Ook de kwaliteit van het leningenboek steekt niet gunstig af.

De cooperatieve structuur biedt commerciele voordelen op de Nederlandse retailmarkt maar maakt de bank ook minder efficient, stelt Fitch. Het ratingbureau verwacht vanaf volgend jaar wel een positieve impact van kostenbesparingen.

De winstgevendheid staat onder druk door hoge voorzieningen voor slechte leningen, die volgens Fitch volgend jaar geleidelijk zullen afnemen. Bij de hypotheken zijn de voorzieningen veel lager dan bij de concurrenten ABN Amro en ING en bij het commerciele vastgoed juist hoger. Fitch verwacht bij het vastgoed nog de nodige extra voorzieningen.

De kapitaalpositie van Rabobank blijft ruim voldoende maar ligt nu gelijk met de sterkste sectorgenoten, die hun kapitaalpositie de afgelopen jaren sneller hebben versterkt. Fitch verwacht dat Rabobank een extra buffer gaat opbouwen, om niet-achtergestelde obligatiehouders te beschermen in het toekomstige bail-in-kapitaalregime. In dat regime moeten de gewone obligatiehouders meebetalen als een bank in financiele problemen komt.

Onderdeel van dossier

Schikking Liborfraude Rabobank

Meer van het dossier ‘Schikking Liborfraude Rabobank’

Rabo schort bonus Libor-medewerkers op
Schikking Liborfraude Rabobank

Rabo schort bonus Libor-medewerkers op