
Wat fascineert experts aan Artificial Intelligence (AI), wat betekent de technologische revolutie voor ons dagelijkse leven en zijn zelfrijdende taxi's écht de toekomst? Presentator en AI-expert Remy Gieling bespreekt het met zijn gasten van deze week.
'Cybersessies AI' is het eerste programma in Nederland dat volledig in het teken staat van AI. Wekelijks nodigt Gieling deskundigen uit om met elkaar in te zoomen op belangrijke thema's. Met in deze tweede uitzending het laatste AI-nieuws, een binnenkijker bij KLM en praktische tips.
De gasten van deze week zijn: Deborah Nas (professor en innovatie expert), Jeroen van Glabbeek (CEO CM.com) en sidekick Harm Teunis (techverslaggever RTL Z).
Gieling begint de uitzending met de vraag aan professor Nas wat haar zo aan AI boeit. "Als je kijkt naar hoe mensen omgaan met technologie, hoe we het omarmen en hoe we er weerstand tegen hebben, dan kun je bijna niet in een interessantere tijd dan nu leven."
Sidekick Teunis bespreekt wat hem deze week in het nieuws is opgevallen. "Gerenommeerd decaan van de Stanford University School of Medicine, Lloyd Miner, verwacht ongelooflijk veel van kunstmatige intelligentie in de medische wereld. In de Wall Street Journal wordt zelfs gekopt dat AI het grootste moment voor de medische wereld is sinds de komst van antibiotica. Miner stelt dat de manier waarop we medicijnen ontwikkelen, we artsen opleiden en we onderzoek doen, gaat veranderen. Binnen vijf jaar verwacht hij zelfs de eerste medicijnen op de markt te zien die met behulp van AI zijn ontwikkeld."
Glabbeek benadrukt de toegevoegde waarde van AI voor de medische wereld. "Momenteel kost het wetenschappers veel tijd om lange artikelen vol moeilijke woorden door te spitten, terwijl de computer met AI-technologie het allemaal al eens heeft gelezen en het in een mum van tijd kan samenvatten. Dat alleen al bespaart veel tijd. Moet je nagaan hoeveel sneller het ontwikkelen en onderzoeken van de effecten van nieuwe medicijnen gaat zijn."
Verder in de uitzending: een korte geschiedenisles over AI, een reportage bij de KLM waar AI wordt gezien als motor van innovatie, de toekomst van autonome bezorgrobots, en zelfrijdende auto's die door drukke Amerikaanse steden rijden.
Kijk de uitzending hier terug
Nas over AI: 'AI behoort tot de top 10 beste studenten'
'Technologie-optimist', zo noemt Nas zichzelf vanwege haar enthousiasme voor technische innovatie. Volgens haar leven we in een hele interessante tijd. Op de vraag of AI meer een hype of realiteit is, antwoordt ze: "Er zit vanwege de mate waarmee het in het nieuws komt een vorm van hype in, maar daarmee doe je AI tekort. AI is realiteit."
Volgens de professor zit de technologie al veel meer in ons dagelijkse leven verweven zonder dat we het doorhebben. "Als je de autopilot gebruikt of slimme thermostaat thuis aanzet, dan gebruik je al AI zonder te denken 'Hé, ik gebruik AI'. Met de lancering van ChatGPT eind 2022, een vorm van zogenoemde generatieve AI, is er een kentering geweest. Opeens is de manier hoe wij mensen interacteren met technologie - de zogenoemde interface - veranderd. Het is zo'n natuurlijke manier van communiceren met een systeem geworden. Je vraagt iets en de technologie komt met originele output. Dát is revolutionair."

Nas legt uit dat AI door deze ontwikkeling veel toegankelijker voor bedrijven is geworden. "Stel je wilde als CEO vijf jaar geleden weten welk product het best verkocht, dan schakelde je een Business Intelligence-professional in die data uit Excelsheets haalde. En zodra je het antwoord had, volgde er alweer een vervolgvraag. Nu kun je elke willekeurige vraag - mits de systemen goed zijn ingericht en data is opgeschoond - aan AI stellen. De toegang tot data en wat we ermee kunnen, verandert het spel."
Wil je als bedrijf ook AI inzetten, dan kun je volgens de innovatie expert het best klein beginnen. "Start met een praktisch probleem, zoals het optimaliseren van een bedrijfsproces. Daar kun je geen buil aan vallen, maar tegelijkertijd is het wel een mooie manier om te leren wat AI is en om ermee te experimenteren."
Vloek of zegen?
Op die vraag kan de innovatie expert geen eenduidig antwoord geven. "Voor bedrijven zie ik het als een zegen, omdat het kostenbesparing en een efficiëntere werkwijze mogelijk maakt. Voor consumenten zijn dit geen doelen op zich." Nas ziet 'de vloek' in de hoek van virtuele vrienden die door AI-technologie mogelijk worden. "AI wordt straks ingezet om virtuele persoonlijkheden te maken met wie je een relatie aangaat, iets ontastbaars wat je gaat vertrouwen. Het gevaar zit 'm erin dat er een bedrijf met politieke of financiële drijfveren achter zit. Het kan goed zijn dat de motivatie is om jou meer te laten kopen. Leert de virtuele persoon je beter en beter kennen, en groeit het vertrouwen in de virtuele vriend, dan heeft het advies van deze digitale 'vriend' veel meer effect op jou als consument dan normale reclame."
Nas noemt het voorbeeld van Taylor Swift-fans, oftewel Swifties. "Zij gaan bij alles wat ze doet en zegt volledig uit hun dak, en volgen het op. Moet je voorstellen dat zij een digitale Taylor Swift tot hun beschikking kunnen krijgen met wie ze kunnen praten alsof ze het echt is...”
De professor vervolgt dat de technologie natuurlijk ook als goede digitale psycholoog kan worden ingezet. "Het is dezelfde technologie die echt niet alleen voor het 'slechte' kan worden ingezet. Echter, ik zie in deze toepassing wel iets wat heel groot in de consumentenmarkt kan worden en waar gevaren aan kleven."
Neemt niet weg dat Nas de nadruk op de kansen van AI legt. "ChatGPT is bijvoorbeeld beter in het schrijven van een empathische e-mail, dan ik persoonlijk. Als ik een moeilijke boodschap moet brengen, dan helpt ChatGPT mij om het vriendelijker te verpakken. En wat betreft creativiteit scoort het zelfs bij de top 1% creatievelingen op de Torrence Test of Creative Thinking. We zijn goed in het overschatten van onze eigen creativiteit en het onderschatten van AI."
Cybersessies AI
RTL Z zendt zes weken lang in samenwerking met het non-profit initiatief Kickstart AI de serie 'Cybersessies AI' uit. Het programma waarin de positieve kanten van artificial intelligence worden belicht. Word bijgepraat over waar we in ons dagelijkse leven tegenwoordig al met AI te maken hebben, hoe bedrijven het kunnen inzetten om efficiënter te werk te gaan, en in hoeverre de angst voor AI gegrond is.
Cybersessies AI is elke vrijdag om 11:10 uur op RTL Z te zien.
Onderdeel van dossier
Cybersessies AI