
Zijn AI-gegenereerde producten per definitie beter dan wanneer wij ze met menselijke intelligentie alleen bedenken óf zijn het gimmicks? En wat kunnen we leren van de AI-strategie van bedrijven als Bol en Schiphol? Presentator en AI-expert Remy Gieling bespreekt het met zijn gasten van deze week.
'Cybersessies AI' is het eerste programma in Nederland dat volledig in het teken staat van AI en de razendsnelle ontwikkelingen die er spelen. Wekelijks nodigt Gieling deskundigen uit om met elkaar in gesprek te gaan over belangrijke thema's.
De gasten van deze week zijn: Marelle van Beerschoten (expert digitale transformatie en founder Digital Shapers), Ruud Hendriks (ondernemer en innovator) en sidekick Harm Teunis (techredacteur RTL Z).
In deze uitzending onder andere aandacht voor wie er bepaalt hoe systemen als ChatGPT antwoorden, Google en Microsoft die de krachten bundelen om AI-technologieën op een veilige en verantwoorde manier te ontwikkelen, live test van AI-geproduceerde Coca Cola en AXE, én uitleg hoe Bol AI inzet om jaarlijks vlot en duurzaam 36 miljoen artikelen bij 14 miljoen klanten thuis te krijgen.
Kijk de uitzending hier terug
Marelle van Beerschoten over digitale transformatie
Zeg je 'digitale transformatie', dan zeg je 'Van Beerschoten.' Met haar bedrijf Digital Shapers inspireert de techondernemer bedrijven om met een positieve mindset digitale veranderingen, zoals de komst van AI, te benaderen. Een interesse die in 2010 tijdens een bezoek aan Silicon Valley blijkt te zijn gewekt. "Heel interessant vond ik dit bezoek, want het ging er alleen maar over mobile, socials, cloud - ontwikkelingen die hier in Nederland nog helemaal niet (zo) speelden."
Waar bedrijven jaren geleden de switch naar internetbedrijf hebben moeten maken, staat momenteel de adoptie van AI op de stoep. De techexpert vindt het belangrijk dat we het niet continu over de 'goede' of 'slechte' kanten hebben, maar dat we ons vooral focussen op goede inzet van de technologie en zo kansen benutten. "Technologie heeft altijd een positieve kant en een schaduwkant. In de basis is de gedachte achter elke nieuwe technologie dat het ons gaat helpen om iets op te lossen, om iets beter te doen of om iets nieuws te creëren."
De ondernemer benadrukt dat we op het vlak van nieuwe technologieën in een mooie tijd leven. "Zie de digitale wereld als een grote speeltuin waar er aan de lopende band kansen voor bedrijven en consumenten worden gegenereerd, en er op veiligheid wordt gelet."

Digitale mindset van Nederland
Kansen alom, maar hoe is het met de digitale mindset van het Nederlandse bedrijfsleven en consumenten gesteld? "Erg wisselend", antwoordt Van Beerschoten. "Er zitten echt wel voorlopers tussen die AI nu al een prominente rol in hun dagelijkse leven geven, maar de meerderheid doet er nog niet veel mee."
Toch lijkt ChatGPT een uitzondering op de regel te zijn. "Laatst las ik dat 4% van de Nederlanders ChatGPT dagelijks op het werk gebruikt. Dit lijkt weinig, maar als je nagaat dat er niet veel mensen tech-savvy zijn, dan vind ik het best wel weer veel. Willen we dit percentage laten groeien, dan moeten mensen worden geholpen om de meerwaarde ervan in te zien en er een gewoonte van te maken om het te gebruiken."
Benutten van potentie
Volgens de expert laten we als Nederland veel potentie liggen als het gaat om het digitaal transformeren. "Zonde! Tegenwoordig moet je meer dan alleen digitale vaardigheden in huis hebben om de technologische transformatie ten volle te kunnen benutten. Het gaat naast de juiste skills net zo goed om het aanpassingsvermogen, de snelheid en de wil als bedrijf om kansen te pakken. Aan deze mix schort het nog regelmatig."
Tips transformatie versnellen
Nieuwe technologieën als AI bieden veel kansen, alleen moeten bedrijven wel op die 'transformatietrein' kunnen springen. Wat is hiervoor binnen de bedrijfsmuren nodig? "Denken in data", stelt de ondernemer. "Van het stellen van de vragen tot het analyseren van data - het start bij het bewustzijn van het belang van data. 'Hoe zouden we op 'X' kunnen besparen?' 'En welke data zouden we daarvoor nodig hebben om daar achter te komen?' Maar in de basis begint de digitale transitie bij de mensen zelf, niet de data."
De techexpert hint op het investeren in de expertise van medewerkers om hen met de nieuwe technologie te laten werken. "Net als in de reportage van Bol in de uitzending is te zien, is de rol van medewerkers cruciaal. Gevoelens van angst en onzekerheid zullen er ongetwijfeld bij zo'n overgang zijn, dus mijn tip is om medewerkers vooral in het verhaal te betrekken. 'Wat zijn de plannen?' 'Vanwaar deze veranderingen?' En: 'Hoe verandert het mijn werk?' Het is mijn taak om bedrijven te helpen om als mens een betere relatie met technologie te krijgen, om nieuwe technologieën meer vanuit de kansvorm in te zetten, en zo het werk leuker en efficiënter te maken."
Ter aanvulling maakt ze het bruggetje naar de veelgehoorde aanname dat de komst van AI veel banen op de tocht zet. "Naar mijn mening hoeven we het met de komst van AI niet te hebben over banen die worden bedreigd. Het gaat meer over hoe we zorgen dat nieuwe technologieën ons ruimte en tijd geven om mensen vrij te spelen en banen te vervullen daar waar we grote maatschappelijke opgaves, zoals in de zorg en het onderwijs, hebben. Laten we AI vaker vanuit het positieve benaderen."
'Alleen trainen is onvoldoende'
Tot zover wat je als bedrijf kunt doen om de transitie te versnellen, maar wat zouden bedrijven vooral niet moeten doen? Wat remt de digitale overgang juist af? "Alles van bovenaf willen controleren. Een strakke hiërarchie. Je wilt medewerkers de ruimte geven om te experimenteren met nieuwe technologieën. Ga je dit tegen, dan kom je als organisatie niet vooruit. Daarbij moet je ook bepaalde risico's durven te nemen, want bezig zijn met nieuwe technologieën als AI is en blijft een experimenteel vakgebied."
Verder benadrukt Van Beerschoten dat je vooral niet moet denken dat je er als bedrijf bent als je de juiste technologie in huis hebt en de mensen zijn getraind. "Vaak genoeg heb ik gehoord dat managers niet snappen dat de nieuwe kennis niet gelijk in de praktijk wordt toegepast. Wees je ervan bewust dat het een proces van verandering is, waarbij medewerkers eerst moeten begrijpen waarom het belangrijk voor het bedrijf is, wat het voor het werk betekent, wat er gebeurt als de switch nu niet wordt gemaakt etc. Pas wanneer iedereen dit duidelijk heeft, heeft het zin om mensen te trainen en ze vervolgens te helpen het op dagelijkse basis toe te passen."
Experimenteren of regulering
De techexpert adviseert om, als bedrijven van de kansen van nieuwe technologieën willen profiteren, medewerkers de ruimte te geven om te experimenteren. Ziet zij de komst van eventuele wet- en regelgeving rondom AI dan niet als iets wat het 'spelen' van bovenaf zou kunnen afremmen? "De gedachte achter regulering is onder andere de bescherming van (privacy van) burgers. Dit zie ik als iets goeds. Echter, ik ben daarbij wel van mening dat de regulering van AI het Nederlands ondernemerschap op momenten in de weg staat, in het bijzonder de startup-wereld. Als we tegenhangers van de Google's en de Microsofts willen creëren, dan zullen we wel een bepaalde ruimte moeten geven. Bescherming op bepaalde vlakken is nodig, maar het moet ondernemerschap wat mij betreft niet in de weg staan."
Cybersessies AI
RTL Z zendt zes weken lang in samenwerking met het non-profit initiatief Kickstart AI de serie 'Cybersessies AI' uit. Het programma waarin de positieve kanten van artificial intelligence worden belicht. Word bijgepraat over waar we in ons dagelijkse leven tegenwoordig al met AI te maken hebben, hoe bedrijven het kunnen inzetten om efficiënter te werk te gaan, en in hoeverre de angst voor AI gegrond is.
Cybersessies AI is elke vrijdag om 11:10 uur op RTL Z te zien.
Onderdeel van dossier
Cybersessies AI