Zij stierven door corona

'Mijn opa is overleden, en dat wil ik van de daken schreeuwen'

Door Karlijn Houterman··Aangepast:
Dossier zij stierven door corona
© Wike Zijlstra Photography'Mijn opa is overleden, en dat wil ik van de daken schreeuwen'
RTL

In deze serie laten we nabestaanden aan het woord over hun geliefden die zijn overleden door corona. Deze keer een eerbetoon aan Han Janssen (86) uit Breda.

Zijn kleindochter Maaike:

"Ook ik las de getallen van het aantal coronadoden, maar ik had er toen totaal geen beeld bij. Ik vond het erg, maar getallen zeggen niets, raken je niet. Ook het noemen van de leeftijden, leek af te doen aan de ernst. Iemand van 75, iemand van 93.

En toen opeens een man van 86, mijn opa.

Doordat de cijfers mensen niets zeggen en door de reden van het overlijden van mijn opa, merk ik dat ik enorm de behoefte heb om het aan iedereen te vertellen dat mijn opa is overleden door corona."

"Er was geen magisch wonder, geen medicijn tegen corona. Er was geen genezing mogelijk voor onze opa."

"Toen opa besmet was, wilde ik dat aanvankelijk niet accepteren. Ik bleef eindeloos scrollen, ieder (nep)nieuwsbericht gaf valse hoop, deelde ik met mijn familie. Maar een shot vitamine C hielp niet, er was geen magisch wonder, geen medicijn tegen corona.

Er was geen genezing mogelijk voor onze opa. Er was niets tegen te doen. En ik kon hem niet bezoeken, niet meer voor een laatste keer vasthouden.

Onze opa is overleden aan corona. Dat fluisterde ik, terwijl ik snikkend naast zijn kist stond. Kijkend naar mijn familieleden, die op een afstand zaten. Los van elkaar rouwden we, troostend naar elkaar kijkend. Omdat meer niet mogelijk was."

"Ik wil het schreeuwen naar mensen die dit als een vakantie zien. Naar mensen die mopperen omdat alle evenementen zijn gecanceld."

"Na het fluisteren, wil ik het nu aan iedereen laten weten. Ik wil het zelfs van de daken schreeuwen: MIJN OPA IS OVERLEDEN DOOR CORONA. Een ziekte die eerst zo ver weg leek en mij nu naar de keel grijpt door de impact die het heeft en het (on)tastbare gevolg dat het achterlaat.

Ik wil het schreeuwen naar de mensen die te dichtbij komen in de supermarkt, naar de mensen die grapjes maken, naar de mensen die hutjemutje naar tulpenvelden staan te kijken. Mijn opa zal die tulpenvelden namelijk nooit meer zien.

Ik wil het schreeuwen naar mensen die dit als een vakantie zien. Naar mensen die mopperen omdat alle evenementen zijn gecanceld, naar de mensen die voor de lol een kunstwerk van wc-papier kopen om deze periode te kunnen onthouden.

Ik zal deze periode ook zonder wc-papierkunstwerk onthouden, want mijn souvenirtje is eeuwig gemis."

"Dat hij nog niet had hoeven gaan, zeker niet in deze situatie, zal het meest blijven steken."

"Ik wil het schreeuwen en ik zal het tegen iedereen blijven zeggen, totdat overal is doorgedrongen dat dit virus echt is. Dat mijn opa er niet meer is door corona. En dat hij al oud was, al iets onder de leden had, dat verzacht het iets. Dat hij nu bij oma is, stelpt mijn tranen lichtjes.

Maar dat hij nog niet had hoeven gaan, zeker niet in deze situatie, zal het meest blijven steken. Het zijn niet slechts cijfers, maar het zijn mensen zoals mijn opa."

Eerbetoon

Elke dag horen we hoeveel mensen er zijn overleden aan het coronavirus. In deze serie portretteert RTL Nieuws mensen achter de cijfers. Nabestaanden kunnen zelf hun geliefde aandragen door een mail te sturen naar eerbetoon@rtl.nl.

Het eerbetoon verschijnt vervolgens op deze pagina.

Onderdeel van dossier

Zij stierven door corona

Lees meer over
CoronavirusIn memoriam

Meer van het dossier ‘Zij stierven door corona’

'Kon ik maar naar India, om te zien dat ze er echt niet meer zijn'
Zij stierven door corona

'Kon ik maar naar India, om te zien dat ze er echt niet meer zijn'